Τι είναι

Το Αρχίγραμμα, είναι ένας λογοτεχνικός δικτυακός τόπος που δημοσιεύονται και στοιχειοθετούνται βιβλία από συγγραφείς που το επιλέγουν, υπό τις άδειες creative commons , καθώς και αναδημοσιεύονται ενδεικτικά τμήματα έργων τους (όπως ποίηση ή κάποιο απόσπασμα) που διαθέτουν ελεύθερα στο κοινό μέσω της ιστοσελίδας τους, εφόσον διαθέτουν την δυνατότητα της κοινωνικής δικτύωσης σ’αυτήν και μόνο.

Αυτό σημαίνει ότι:

  • Με τις άδειες creative commons ο δημιουργός συνεχίζει να έχει τα πλήρη δικαιώματα του έργου του και οι εκδόσεις Αρχίγραμμα δεν οικειοποιούνται, ούτε δημοσιεύουν για οικονομικό όφελος, ούτε έχουν κάποια οικονομική απαίτηση από τους δημιουργούς. Τα βιβλία στοιχειοθετούνται κατόπιν επικοινωνίας μαζί μας ή πρόσκληση σε συμμετοχή σε ένα συλλογικό βιβλίο.
  • Οι αναδημοσιεύσεις γίνονται πάντα με αναφορά δημιουργού, για μη εμπορική χρήση, χωρίς αλλοίωση ή μεταβολή του περιεχομένου τους από ιστοσελίδες που διαθέτουν τη δυνατότητα και ενισχύουν την κοινωνική δικτύωση (share, like, retweet, reblogging κλπ). Επίσης αναφέρεται ξεκάθαρα ο δικτυακός τόπος στον οποίο έγινε η αρχική δημοσίευση.

Αυτό σημαίνει ότι οι ψηφιακές εκδόσεις Αρχίγραμμα, βάζουν ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια δημιουργών για να συνδράμουν στην προσπάθεια να ταξιδέψει ένα έργο τους ακόμη παραπέρα στην θάλασσα του διαδικτύου.

Επίσης είναι απαραίτητο να τονίσουμε τα ακόλουθα:

  • Τα προσωπικά στοιχεία που εισάγουν οι χρήστες στις φόρμες επικοινωνίας (όπως ονοματεπώνυμο ή κάποιο λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας), δεν χρησιμοποιούνται από τις εκδόσεις Αρχίγραμμα για λογαριασμό τρίτων.
  • Το υλικό που έχει δημοσιευτεί ή αναδημοσιευτεί στο Αρχίγραμμα, μπορεί να αφαιρεθεί κατ’ απαίτηση μόνον από τον δημιουργό του.
  • Οι δημιουργοί που επιλέγουν τις εκδόσεις Αρχίγραμμα να δημοσιεύσουν το έργο τους, φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για το περιεχόμενό τους, στην περίπτωση που αυτό παραβιάζει την ισχύουσα νομοθεσία.
  • Οι σύνδεσμοι μέσω εικόνων σε ιστότοπους τρίτων αφορούν φιλικές ιστοσελίδες που δημοσιεύουν λογοτεχνικά κείμενα της ανωτέρω λογικής, ελεύθερα προς το κοινό, χωρίς καμμία οικονομική απαίτηση απ’ αυτό. Οι εκδόσεις Αρχίγραμμα δεν διαφημίζουν κάποιο ιστότοπο για οικονομικό όφελος, ούτε αν δεν συμβαδίζει με την ανοικτή λογοτεχνία στο διαδίκτυο.
  • Κείμενα που είναι προσβλητικά, χρησιμοποιούν ανάρμοστο λεξιλόγιο, θίγουν πρόσωπα ή θεσμούς, έχουν περιεχόμενο που προωθεί τη βία, τις διακρίσεις, το ρατσισμό κλπ., εκτός ορίων μυθοπλασίας δε γίνονται δεκτά.

Οι ψηφιακές εκδόσεις Αρχίγραμμα, όπως φαίνεται στην πρώτη μας σελίδα, ξεκίνησε ως προσωπικό ιστολόγιο που αγαπά το βιβλίο και αφοσιώθηκε στην συλλογικότητα και την δυνατότητα στους νέους συγγραφείς να αποκτήσουν ένα βήμα ώστε να δημοσιεύσουν το πόνημά τους, κρατώντας τα δικαιώματα του έργου τους. Δεν είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο πέρα από αυτό.