Πασχαλία Τραυλού – » Τα ρόδα της σιωπής» (βιβλιοκριτική)

Τα ρόδα της σιωπής – Εκδόσεις Ψυχογιός

Ο πόλεμος φέρνει στα άκρα τον άνθρωπο. Αυτό μου έμεινε από την ιστορία που διηγείται στο μυθιστόρημά της η Πασχαλία Τραυλού. «Τα ρόδα της σιωπής» είναι ένα αντιπολεμικό μυθιστόρημα που διηγείται την ιστορία ενός έρωτα μέσα στον πόλεμο και τις επιπτώσεις που είχε αυτός ο έρωτας στις ζωές των ηρώων που επέζησαν. Η μοναξιά, ο φόβος, το παρόν,  τα κλεμμένα όνειρα, η απουσία της ελπίδας αντιμάχονταν της παράνοιας, της δίψας για αίμα και εξουσία, για αμύθητα πλούτη και δόξα μέσα σε ένα σκηνικό βαμμένο με τα πιο πορφυρά χρώματα.

Η συγγραφέας ψυχογραφεί την ιστορία ενός έρωτα απαγορευμένου για τα πλαίσια της συντηρητικής, πονεμένης και επικριτικής κοινωνίας της περιόδου του Β’ παγκοσμίου πολέμου μεταξύ ενός γερμανού αξιωματικού καλλιτέχνη και μιας ελληνίδας από μισή εβραϊκή και μισή χριστιανική οικογένεια. Αυτά τα δύο άκρα αντίθετα πλέκουν ένα σενάριο που εξυμνεί το ότι ο έρωτας δεν κάνει διακρίσεις, ενώ ταυτόχρονα περιγράφει πως σε ένα γκριζο-κόκκινο σκηνικό πολέμου οι άνθρωποι της τότε εποχής έκαναν δειλά μικρά όνειρα και ήλπιζαν σε ένα καλύτερο αύριο.

Στις περιγραφές της η συγγραφέας ήταν αποκαλυπτική, δανείστηκε πολλά ιστορικά στοιχεία από την ιστορία του πολέμου και έβαλε τους ήρωές της να αιστανθούν δύο άκρα συναισθήματα ταυτόχρονα: να αγαπήσουν με όλη την δύναμη της ψυχής τους και να δηλητηριαστούν ταυτόχρονα με το απόλυτο μίσος.

Μέσα σε όλα αυτά γίνονται δυσδιάκριτοι οι ρόλοι θύτη και θύματος και μια μητέρα είναι η πιο τραγική φιγούρα και συνάμα η πιο σκοτεινή προσωπικότητα. » … η πιο τραγική και ταυτόχρονα η πιο ερεβώδης. Γνήσια γυναίκα…» μας αναφέρει χαρακτηριστικά. Το σενάριο ειναι καλοδουλεμένο και στο σύνολό του το βιβλίο μας αφηγείται το πως ο πόλεμος αλλάζει τους ανθρώπους, το πως η σιωπή πληγώνει την αλήθεια, το πως η αλήθεια κρύβεται από το φως σε καιρούς χαλαιπούς.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

2 σκέψεις σχετικά με το “Πασχαλία Τραυλού – » Τα ρόδα της σιωπής» (βιβλιοκριτική)

  1. Έχω όλα τα βιβλία της Τραυλού και το συγκεκριμένο νομίζω ότι είναι ένα από τα καλύτερά της.
    Λάτρεψα την ιστορία του Καρλ Λούντβιχ και της Άννας , η οποία είναι τόσο καλογραμμένη και σε γεμίζει συναισθήματα που σε ωθεί να την διαβάσεις απνευστί.Αγαπώ τα βιβλία που μπορούν να με κάνουν να μπω στο ρόλο του εκάστοτε ήρωα και να «ζήσω» τις στιγμές και τα συναισθηματικές διακυμάνσεις που έχει , και το συγκεκριμένο βιβλίο με έκανε να το «δω» τις ζωές τους μέσα από τα μάτια τους.Πολύ όμορφη ανάρτηση.Την καλησπέρα μου και τα φιλιά μου.

    1. Καλησπέρα Melita, είναι το πρώτο βιβλίο της που διαβάζω και εντυπωσιάστηκα με το δύσκολο εγχείρημα να αναπτύξει μια τόσο δύσκολη πλοκή όσο ο απαγορευμένος έρωτας στα δύο άκρα αντίθετα. Ομολογώ όμως ότι το έναυσμά μου για να διαβάσω αυτό το βιβλίο ήταν η συνέντευξή της-παρουσίαση για το εν λόγω βιβλίο στο οποίο μας εξηγεί ότι εμπνέυστηκε το μυθιστόρημα: http://www.youtube.com/watch?v=NxLWmC-LM0s

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s