Γιάννης Φαρσάρης – Johnnie Society (βιβλιοκριτική)

Γιάννης Φαρσάρης-Johnnie Society (αυτοέκδοση)

Θα σας πώ για μια βδομάδα που πέρασα τέλεια. Για την βδομάδα που γνώρισα τον Johnnie. Τον ήρωα του μυθιστορήματος «Johnnie Society» του Γιάννη Φαρσάρη, συγγραφέα και ιδρυτή της Ανοιχτής Βιβλιοθήκης (Open Book) και της διαδικτυακής πλατφόρμας OneStory. Καθώς τα δύο τελευταία χρήζουν ξεχωριστής ανάρτησης και αναφοράς θα μιλήσω για τον Johnnie και την παρέα του.

Το μυθιστόρημα «Johnnie Society» είναι ένα βιβλίο που είναι γεμάτο Γιάννηδες και Ιωάννες. Ένας πετυχημένος , στις καθημερινές παραδοχές της ζωής, νέος βρίσκεται αντιμέτωπος με την ανατροπή και την προδοσία, γεγονότα που τον κάνουν να κατρακυλίσει στο μηδέν. Λένε ότι στην ζωή κινούμαστε όλοι σε έναν κύκλο. Ο Johnnie όντας στην πάνω μεριά του κύκλου αρχίζει να κατρακυλάει όταν όλος ο περίγυρός του τον προδίδει από απανωτές τυχαίες (και μη) καταστάσεις κάνοντάς τον να φτάσει στον πάτο. Ένας νέος άνθρωπος που έχοντας αγγίξει την κορυφή σε νεαρή σχετικά ηλικία και γεμάτος όνειρα για το μέλλον του αναγκάζεται σε μία ανώμαλη προσγείωση από τους μέχρι τότε ανθρώπους του οι οποίοι ένας-ένας του γυρίζουν την πλάτη.

Τελικά τί γίνεται όταν ο άλλος σου γυρίζει την πλάτη; Φταις εσύ ή αυτός; Έχεις το ανοιχτό μυαλό να κατανοήσεις που έσφαλες εσύ έστω και με τις επιλογές σου; Αυτό είναι ένα από τα πολλά που πραγματεύεται το βιβλίο μαζί με την αέναη δύναμη που κρύβει ο έρωτας με τις κινητήριες ορμές του. Ο συγγραφέας περιγραφικός με την μαγική πένα στο χέρι του σε ταξιδεύει σε μία κινηματογραφική πλοκή που σε ταρακουνάει με τις εξελίξεις και σε τσιμπάει για να διαβάσεις την συνέχεια.

Έχοντας στο τσεπάκι του πάντα την αισιοδοξία έχει δημιουργήσει χαρακτήρες που θαρρείς ότι μπορείς να τους συναντήσεις όταν διαβείς την εξώπορτα του σπιτιού σου , όμως κρύβουν μέσα τους ένα θυσαυρό απο σκέψεις και συναισθήματα που εξυψώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη και επιθυμία. Και μια και μιλάμε για επιθυμίες συναντάμε και μια άρνηση. Άρνηση του Johnnie  για μια ζωή που οι περισσότεροι θα ζήλευαν και ανιδιοτελώς την επιλογή μιας ζωής πιο ήρεμης , ανέμελης και απλής.

Επιτυχημένος τελικά δεν είναι αυτός που έχει τα περισσότερα, επιτυχημένος είναι αυτός που έχει ανθρώπους γύρω του που τον αγαπάνε. Και αυτό το ζει ο Johnnie σαν δώρο Θεού για τις επιλογές του καθώς δίνοντας ένα , παίρνει δέκα. Η αισιοδοξία τον ανταμοίβει για τις καλοσυνάτες πράξεις του και την ευγένειά του ενώ πλαισιώνεται πια από ανθρώπους δίνοντάς τους κομμάτια από τον εαυτό του χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα. Και όταν η Θλίψη (οπως αναφέρει ο συγγραφέας) του χτυπούσε την πόρτα, με πυγμή έψαχνε αντίβαρα να την αποχαιρετήσει.Αλήθεια πόσο πιο όμορφος θα ήταν ο κόσμος μας αν επιλέγαμε τον τρόπο ζωής που ο ήρωάς του επέλεξε να ζεί.

Ρομαντικό, ερωτικό,ανθρώπινο, με ανθρώπους που δεν είναι οι υπερήρωες,ευγενικό, ιπποτικό,καλογραμμένο. Ο συγγραφέας κατά την γνώμη μου είναι ένας άξιος Λογοτέχνης καθώς ο λόγος του περίτεχνα σου χρωματίζει την φαντασία και σε ταξιδεύει στα καθημερινά στέκια των ηρώων του. Αρκεί να διαβάσετε τα πλούσια συναισθήματα που περιγράφει για κάθε στιγμή , με ποιόν τρόπο και ποιες λέξεις, ώστε να βάλετε στην παραπάνω λέξη Λογοτέχνης το λάμδα κεφαλαίο.

Το μυθιστόρημα διανέμεται ελεύθερα στο διαδίκτυο καθώς είναι αυτοέκδοση  και μπορείτε να το κατεβάσετε από την ιστοσελίδα johnnie-society.org.

Advertisements

3 thoughts on “Γιάννης Φαρσάρης – Johnnie Society (βιβλιοκριτική)

  1. Είναι πράγματι ένα εξαιρετικό δείγμα λογοτεχνίας, καλογραμμένο, μέσα στη σύγχρονη εποχή και όχι κάπου αλλού! Ο Γιάννης Φαρσάρης νομίζω ότι έχει κάνει εξαιρετική δουλειά με το Johnnie Society και θεωρώ πως αποτελεί ένα μυθιστόρημα από εκείνα που αξίζει και πρέπει να κοσμούν την βιβλιοθήκη μας.

    Την καλημέρα μου.

    1. Καλησπέρα Κώστα,
      Είναι ένα υπέροχο ταξίδι στην γκρίζα καθημερινότητα μιας πόλης , ενώ οι ήρωες που επιμελώς την χρωματίζουν με τις πινελιές της αισιοδοξίας την κάνουν να λάμπει. Αυτό δεν θέλουμε όλοι μας;

  2. […] Ρομαντικό, ερωτικό,ανθρώπινο, με ανθρώπους που δεν είναι οι υπερήρωες,ευγενικό, ιπποτικό,καλογραμμένο. Ο συγγραφέας κατά την γνώμη μου είναι ένας άξιος Λογοτέχνης καθώς ο λόγος του περίτεχνα σου χρωματίζει την φαντασία και σε ταξιδεύει στα καθημερινά στέκια των ηρώων του… [>>>] […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s