«Αποκάλυψη» (Βιβλιοκριτική)

«Αποκάλυψη» Συλλογικό (εκδ. Ανατολικός)

Το ίδιο παθαίνω κάθε φορά που διαβάζω ένα συλλογικό έργο όπως αυτή η συλλογή διηγημάτων. Και ειδικότερα όταν έχει θέμα το οποίο είναι προφανές εξ’αρχής. Βρίσκομαι σε μια διαρκή πορεία αναζήτησης ποια από αυτά μου αρέσουν , ποια δεν μου αρέσουν, ποιά ξεχώρισα και ποιό λάτρεψα.

Με αυτήν την συλλογή διηγημάτων συνέβησαν όλα αυτά. Κάποια μου άρεσαν , κάποια ξεχώρισαν ενώ υπήρξε και ένα που λάτρεψα. Κατ’ αρχήν πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων από 15 συγγραφείς με ένα ξεκάθαρο θέμα (?) , όπως υπόσχεται άλλωστε και ο τίτλος του βιβλίου: την Αποκάλυψη. Για να ακριβολογώ θα ήταν φρόνιμο να αναφέρω το θέμα χωρίς άρθρο:Αποκάλυψη. Μεταφορικα,μεταφυσικά ή κυριολεκτικά. Και αυτό φαίνεται αν διαβάσει κανείς όλες τις ιστορίες. Αυτό μου κέντρισε το ενδιαφέρον καθώς η λογοτεχνία του φανταστικού με post apocalyptic επιρροές πάντα μου άρεσε. Ήλπιζα να υπάρχει και σε αυτό το βιβλίο και δεν έπεσα εντελώς έξω. Πρόκειται για ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 2009, διανέμεται και σε δωρεάν ψηφιακή έκδοση από τις εκδόσεις Ανατολικός.

Το βιβλίο ήταν απολαυστικό εώς τέλους. Σίγουρα το διήγημα και δη μια συλλογή διηγημάτων είναι ένα εγχείρημα ξεχωριστό που απαιτεί διαυγή νου στην επιλογή αυτών που θα το απαρτίζουν μιας και είναι προϊόν διαγωνισμού , όπως αργότερα έμαθα. Αυτό σημαίνει ότι τα κείμενα πρέπει να έχουν άμμεση ή έμμεση σχέση με το θέμα και να είναι άξια να κρατήσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο. Βέβαια σε μια συλλογή διηγημάτων αυτό είναι ευκολότερο , μια και η επόμενη ιστορία που ακολουθεί, αν αυτή δεν σου αρέσει , μπορεί να σε ανταμοίψει στο έπακρο, οπότε θα το διαβάσεις.

Στο σύνολό της και με τα παραπάνω κριτήρια το βιβλίο το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον. Μου άρεσε αρκετά. Ξεχώρισα κάποια διηγήματα, όπως προ-είπα και λάτρεψα ένα. Δεν θα ήθελα να σας αναφέρω ποιό καθώς η υποκειμενικότητα σε κάτι τέτοιο πιστεύω πως δεν αρμόζει σε μια κριτική, όμως μπορώ να σας υποσχεθώ ότι η πολυγλωσσία αυτού του συλλογικού έργου θα σας κάνει να περάσετε , το λιγότερο, ευχάριστα την ώρα σας, αν είστε λάτρης του θέματος.

Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s