Νίκος Καρακάσης-«Η σιωπή της πόλης» (Βιβλιοκριτική)

«Η σιωπή της πόλης» Νίκος Καρακάσης (Βορειοδυτικές εκδόσεις)

Τί μυστικά μπορεί να κρύβει μία πόλη κάτω από τις περικοκλάδες της; Περπατώντας στους δρόμους της πόλης τόσα εκατομμύρια διαφορετικές ζωές περνούν από δίπλα σου γνέφοντάς σου την κοινωνική κρίση που έχει επέλθει. Διαφορετικοί άνθρωποι βιώνουν καθημερινά διαφορετικές καταστάσεις ανάλογα με τα  βιώματα που επιφυλάσει η τύχη. Ή η μοίρα. Όπως θέλετε πείτε το.

Το βιβλίο , «Η σιωπή της Πόλης» από τις Βορειοδυτικές εκδόσεις αποκαλύπτει μια πτυχή αυτής της ζωής σε έναν άνθρωπο της διπλανής μας πόρτας. Μία βιωματική εμπειρία που τυγχάνει να είναι συγγραφέας αφήνοντας σαφή υπονοούμενα ότι η ιστορία αυτή είναι πέρα για πέρα αληθινή ως γεγονός, ίσως όμως να αλλάζει λίγο η εμβάθυνση των ηρώων. Το σαφές αυτό υπονοούμενο οριοθετεί μία βάση στην οποία γίνεται το ψυχογράφημα των χαρακτήρων , πρωταγωνιστών αυτής της ιστορίας.

Μιας ιστορίας που η πόλη σιωπά θελημένα ή άθελα. Ίσως ένα παιδί της πόλης, καθαρό παιδί της όμως, σιωπά θελημένα έχοντας βρει την πεμπτουσία των πραγμάτων , πέρα από κάθε υλικό ή τεχνητό. Η ιστορία αυτή φαίνεται να έχει επιρρεάσει πολύ τον συγγραφέα Νίκο Καρακάση ο οποίος μας την έδωσε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του , ενώ  θα μπορούσε να είχε συμβεί στον καθένα ώστε να μας προβληματίσει.

Θεωρώ ότι το βιβλίο αυτό αναπτύσσει με τον καλύτερο τρόπο τα σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα που αντιμετωπίζει μια πόλη , την κοινωνική απομόνωση ενός άστεγου, την αποξένωση τόσο του ίδιου όσο και των λοιπών κατοίκων της, μία πόλη που σε αναγκάζει για να επιβιώσεις να είσαι μακρυά από τον ανθρωπισμό, μακρυά από κάθε τί ανθρώπινο, μια πολη που σωπαίνει. Και αυτό το ανθρώπινο βρίσκεται ανιδιοτελώς σε έναν άστεγο, ίσως στον τελευταίο άνθρωπο που θα φανταζόταν κανείς ότι κάτι τέτοιο θα έβρισκε έδαφος να ανθίσει.

Ένα βιβλίο που προβληματίζει αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s